Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
ATB 1801 |
ATATÜRK İLKELERİ ve İNK. TARİHİ I |
1. dönem/1. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
Z |
2 |
Dersin içeriği |
Osmanlı Devleti’nin gerilemesi ve yıkılışının sebepleri, XVIII.ve XIX. yüzyıllarda Osmanlı Devleti’nde ıslahat hareketleri, Osmanlı Devleti’nin son döneminde siyasi ve askeri olaylar, I. Dünya Harbi, Osmanlı Devleti’nin Harbe girişi; savaştığı cepheler ve Mondros Mütarekesi, Türk Milleti’nin tepkisi, milli cemiyetler, milli olmayan ve zararlı cemiyetler, Milli Mücadele’nin başlaması, hazırlık safhası ve dönemi, Mustafa Kemal Paşa’nın Anadolu’ya geçişi, Erzurum, Sivas Kongreleri, Misak-ı Milli ve Mebusan Meclisi, TBMM’nin açılışı, çalışmaları ve yapısı, İç İsyanlar ve Milli Cepheler, 1920 yılında İtilaf Devletlerinin Türkiye üzerindeki yeni projeleri, Sakarya Savaşı’na kadar 1921 yılı askeri ve siyasi olayları, Sakarya Meydan Muharebesi ve Sonuçları, Büyük Taarruz ve Sonuçları, Lozan Barış Antlaşması ve Önemi. |
Ders Kitabı |
Turan, R., Safran, M., Hayta, N., Çakmak, M.A., Dönmez, C. ve Şahin, M. (2011) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi,Okutman Yayıncılık, 18. Baskı, Ankara |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 3 |
BİP 1801 |
BİLGİ ve İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ I |
1. dönem/1. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
3 |
0 |
Z |
3 |
Dersin içeriği |
İnternet Ve İnternet Tarayıcısı, Elektronik Posta Yönetimi, Haber Grupları / Forumlar, Web Tabanlı Öğrenme, Kişisel Web Sitesi Hazırlama, Elektronik Ticaret, Kelime İşlemci Programında Özgeçmiş, İş Görüşmesine Hazırlık, İşlem Tablosu, Formüller Ve Fonksiyonlar, Grafikler, Sunu Hazırlama, Tanıtıcı Materyal Hazırlama |
Ders Kitabı |
Hasan Çebi BAL, Bilgi Ve İletişim Teknolojisi, 2011 |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 5 |
KİM 1001 |
GENEL KİMYA I |
1. dönem/1. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
5 |
0 |
Z |
5 |
Dersin içeriği |
Madde, karışım, bileşik ve ayırma yöntemleri, Kimyanın temel kavramları, Atomun yapısı, Periyodik sistem ve özellikleri, Kimyasal eşitsizlikler ve hesaplamalar, Kimyasal bileşiklerin oluşumu ve yaptığı tepkimeler, Moleküller arası kuvvetler ve kimyasal bağlar, Çözeltiler, Kimyasal denge, Asitler ve bazlar, Çözünürlük, Çözünme ve çökelme reaksiyonları |
Ders Kitabı |
R. Chang; “General Chemistry, 4th edition”; Çeviri Editörleri: T.Uyar, S.Aksoy, R.İnam; “Genel Kimya: Temel Kavramlar”, Palme yayıncılık, Ankara 2006. |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati:4 |
KİM 1003 |
GENEL KİMYA LABORATUVARI I |
1. dönem/1. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
1 |
3 |
S |
4 |
Dersin içeriği |
Laboratuvar Güvenliği Hakkında Genel Bilgi, Laboratuvar Malzemelerinin Tanıtımı, Bileşiklerde Adlandırma, Kütlenin Korunumu Yasası, Sabit Oranlar Yasası, Stokiyometri, Erime ve Kaynama Noktası Tayini, Gazlar ve Bağıl Difüzyon Hızları, Adsorpsiyon, Saflaştırma Teknikleri, Metallerin Özgül Isılarının Tayini, Magnezyumun Atom Ağırlığının Tayini |
Ders Kitabı |
Ders Notları |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 3 |
KİM 1005 |
ORGANİK KİMYA |
1. dönem/1. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
3 |
0 |
Z |
4 |
Dersin içeriği |
Organik Bileşiklerin Tanımı ve Sınıflandırılması, Organik Bileşiklerin Elde Edilmesi ve Saflaştırılması, Organik Bileşiklerin Tanınması, Organik Bileşiklerin Basit ve Molekül Formülü ile İzomeri, Atomun Yapısı ve Kimyasal Bağlanma, Alkenler ve Alkinler, Aromatiklik Kavramı, Alkanlar, Alkenler, Halkalı Alifatik Bileşikler, Dienler ve Polimerleşme, Alkinler ve Aromatik Bileşikler, Alkol ve Eterlerin Adlandırılması, Eldesi ve Reaksiyonları, Aldehit ve Ketonlar, Adlandırılması, Eldesi ve Reaksiyonları, Karboksilik Asit ve Türevlerin Adlandırılması, Eldesi ve Reaksiyonları, Esterlerin Adlandırılması, Eldesi ve Reaksiyonları |
Ders Kitabı |
Ralph J. Fessenden and Joan S. Fessenden “ Organic Chemistry ” Güneş Kitabevi (Türkçe Çeviri) |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
KİM 1007 |
FİZİK |
1. dönem/1. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
Z |
2 |
Dersin içeriği |
Birim sistemleri ve dönüşümleri, Skaler ve vektörel nicelikler, Kuvvet, Newton’un kuvvet kanunları, Newton yasalarının uygulamaları, Esneklik, İş, enerji, güç ve momentum, Potansiyel enerji ve enerjinin korunumu, Denge; Katı cisimlerin denge koşulları, Açısal hareket, Newton’un kütle çekimi yasaları, Isı ve sıcaklık, Hal değişimleri, Isının yayılması |
Ders Kitabı |
Young ve Freedman 12.Baskı, Cilt 1. Tercümesi: H.Ünlü, A.T. Giz, M.Ö. Hortaçsu, N. Postacıoğlu, Ö. Özer. Pearson |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
KİM 1501 |
LABORATUVAR TEKNİĞİ ve GÜVENLİĞİ |
1. dönem/1. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
S |
3 |
Dersin içeriği |
Laboratuarda uyulması gereken kurallar, Laboratuar güvenliği ve insan sağlığı açısından tehlikeli kimyasallar ile çalışırken alınması gereken tedbirler, eney raporu hazırlama, Laboratuar cihazları hakkında genel bilgi. Laboratuar gereçleri ve ekipmanları, Cam gereçlerin temizlenmesi ve kurutma teknikleri, Numune alma ve numuneleri saklama, kurutma, öğütme ve çeşitli, çözücülerde çözme, Numuneleri buharlaştırma, yakma ve kül etme işlemleri, Numuneleri kristalleştirme ve çöktürme, Ekstraksiyon ve süblimleştirme işlemleri, Destilasyon teknikleri, Kromatografi teknikleri, Kromatografi teknikleri, Kantitatif analiz teknikleri, Erime ve erime noktası tayini, Kaynama ve kaynama noktası tayini |
Ders Kitabı |
İrez,G. Laboratuvar Tekniği, Muğla, 2002 |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 3 |
MAP 1801 |
MATEMATİK I |
1. dönem/1. yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
3 |
0 |
Z |
3 |
Dersin içeriği |
Doğal sayılar, Tam sayılar, Rasyonel sayılar , Ondalık sayılar, Cebir, Denklemler ve eşitsizlikler, Oran ve orantı, Kümeler, Bağıntı ve fonksiyon, İşlem ve modüler aritmetik, Karmaşık sayılar, II. dereceden eşitsizlikler ve grafik çözümleri |
Ders Kitabı |
Temel Matematik (Prof.Dr. Mustafa BALCI - Balcı Yayınları – 2008 - Ankara) |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
TDB 1801 |
TÜRK DİLİ I |
1. dönem/1. yarıyıl |
Teorik |
Uygulama
Kredi |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
Z |
2 |
Dersin içeriği |
Dilin Tanımı ve özellikleri, Dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve önemi, Dil-ulus,dil-düşünce ve dil-kültür ilişkisi, Yeryüzündeki diller, Türk dilinin yeryüzündeki diller arasındaki yeri ve tarihsel gelişimi, Türk dilinin bugünkü durumu ve yayılma alanları, Atatürk'ün dil devrimi, dil anlayışı, dil çalışmaları, Türk dilinin ses özellikleri, Türk dilinin ses olayları, Yazım kuralları ve uygulaması, Noktalama işaretleri ve uygulaması, Sözcük bilgisi, kök-ek ve gövde, yapım ekleri, çekim ekleri, Sözcük türetme yolları |
Ders Kitabı |
Zeynep Korkmaz ve Ekibi, Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri, TDK Yayınları
Şerif Aktaş ve Osman Gündüz, Yazılı ve Sözlü Anlatım, Akçağ Yayınları, Ankara 2004, |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
YDB 1801 |
İNGİLİZCE I |
1. dönem/1. yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
Z |
2 |
Dersin içeriği |
Konuşma, Yabancı dili anlaşılır bir şekilde konuşabilme, Dinleme-Anlama, Normal hızda konuşulduğunda konuşmacıdan gelen mesajı anlayabilme, Yazma, Dil bilgisi ve yazım kurallarını uyarak amaca uygun yazabilme, Okuma-Anlama, Yabancı dilde okuyabilme ve okuduğunu anlayabilme, kelime dağarcığını geliştirebilme |
Ders Kitabı |
Craig Thaine, Cambridge Academic English Intermediate Class, 2012. |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
KİM 1503 |
KİMYASAL ANALİZDE TEMEL İLKELER |
1. dönem/1. yarıyıl |
Teorik |
Uygulam |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
Z |
3 |
Dersin içeriği |
Kimyasal analizde istatistiksel temel kavramlar, Kimyasal analizde işlem basamakları, Kimyasal analizde hata ve hata çeşitleri, Popülasyon ve örnekleme, Güven aralığı ve güven sınırları, Anlamlılık testi ve iki yöntemin karşılaştırılması, Aşırı sapan değerlerin ayıklanması, Varyans analizi, Belirtme sınırının belirlenmesi, Yöntem geçerlilik parametreleri ve kalibrasyon uygulamaları. |
Ders Kitabı |
Douglas A. Skoog, Donald M. West F.James Holler, Analitik Kimya Temel İlkeler, Bilim Yayınevi |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
KİM 1505 |
KİMYASAL ANALİZ TEKNİKLERİ |
1. dönem/1. yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
S |
3 |
Dersin içeriği |
Kalitatif ve kantitatif analiz, Analiz yöntemleri; Klasik (yaş) yöntemler, Analiz yöntemleri; Enstrümental (aletli) yöntemler, Kantitatif analiz basamakları, Analitik verilerin değerlendirilmesi, Deneysel verilerdeki hata tipleri ve düzeltme metotları, Hataların istatiki değerlendirilmesi, Kimyasal stokiyometri, Çöktürme yöntemi, Çökelek Türleri, Çözeltiler, Denge hesaplamaları |
Ders Kitabı |
Douglas A. Skoog, Donald M. West F.James Holler, Analitik Kimya Temel İlkeler, Bilim Yayınevi |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
ATB 1802 |
ATATÜRK İLKE ve İNK. TARİHİ II |
2. dönem/2. yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
Z |
2 |
Dersin içeriği |
Türk ulusunun bütün kurumları ve değerleriyle çağdaş uygarlığın da üstüne çıkma çabaları, Atatürk İlke ve İnkılâpları, Atatürk düşünce sistemi, Atatürk döneminde Türkiye'nin iç ve dış politikası, İkinci Dünya Savaşı ve Türkiye, Türkiye'de çok partili döneme geçiş. |
Ders Kitabı |
Turan, R., Safran, M., Hayta, N., Çakmak, M.A., Dönmez, C. ve Şahin, M. (2011) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi,Okutman Yayıncılık, 18. Baskı, Ankara |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 3 |
BİP 1802 |
BİLGİ ve İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ II |
2. dönem/2. yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
3 |
0 |
Z |
3 |
Dersin içeriği |
Bilgisayarın işletim sistemini ve genel ayarlamaları, Temel Birimler (Anakart, CPU, Ram, Harddisk, floppy), Klavye tuş komutları ve uygulamalar, Pencerelerin yönetimi ve standart menü uygulamaları, Windows XP'nin temel birimleri (Anakart, CPU, Ram, Harddisk, floppy), Alt menuler, özelleştirme, icon ile ilgili uygulamalar, Görev çubuğunun yönetimi ve kullanımı, Masaüstü özelleştirme ve uygulamalar, Microsoft Word kelime işlemcinin genel özellikleri, Sayfa yapısı ve ayarları., Metin-paragraf seçme ve uygulama komutları (kopyala-sil-yapıştır), Tablo ve sütun oluşturma ve uygulamalar, Microsoft Excel’in genel özellikleri ve hücre tanıtımı. |
Ders Kitabı |
Hasan Çebi BAL, Bilgi ve İletişim Teknolojisi, 2011 |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 5 |
KİM 1002 |
GENEL KİMYA II |
2. dönem/2. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
5 |
0 |
Z |
5 |
Dersin içeriği |
Atom kütlesi ve mol kütlesi, Bileşiklerin yüzde bileşimi ve kaba formüllerin deneysel olarak belirlenmesi, Kimyasal tepkimeler ve kimyasal eşitsizlikler, Sulu çözelti tepkimeleri; Çökme tepkimeleri, Asit-baz ve yükseltgenme-indirgenme tepkimeleri, Çözelti derişimleri ve stokiyometrisi, Gazlar, Gaz yasaları, İdeal gaz denklemi, Gazların kinetik molekül kuramı, İdeal davranıştan sapma. |
Ders Kitabı |
R. Chang; “General Chemistry, 4th edition”; Çeviri Editörleri: T.Uyar, S.Aksoy, R.İnam; “Genel Kimya: Temel Kavramlar”, Palme yayıncılık, Ankara 2006. |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 4 |
KİM 1004 |
GENEL KİMYA LABORATUVARI II |
2. dönem/2. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
1 |
3 |
Z |
4 |
Dersin içeriği |
Çözeltiler Hakkında Genel Bilgi ve Derişim Çeşitleri, Çözelti Hazırlanması, Asit-Baz Çözeltilerinin Hazırlanması ve Ayarlanması, pH Kavramı ve İndikatörler, Asit-Baz Titrasyonu, Tampon Çözeltiler, Yemeklik sıvı yağ analizleri, Bazı Katyonların Sistematik Analizi, Bazı Anyonların Sistematik Analizi, Sıcaklığın Reaksiyon Hızına Etkisi, Gazların Yoğunluklarının ve Formül Kütlelerinin Hesaplanması, Sabun Eldesi, Su Buharı Destilasyonu. |
Ders Kitabı |
|
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 3 |
MAP 1802 |
MATEMATİK II |
2. dönem/2. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
3 |
0 |
Z |
3 |
Dersin içeriği |
Trigonometrik fonksiyonlar, Üstel ve logaritmik fonksiyonlar ve uygulamaları, Matris ve determinantlar, Fonksiyonlarda limit ve süreklilik, Türevin tanımı ve türev alma kuralları, Türevin geometrik yorumlanması, Türev uygulamaları, İntegralin tanımı ve kuralları, Belirsiz ve belirli integral uygulamaları. |
Ders Kitabı |
Temel Matematik (Prof.Dr. Mustafa BALCI - Balcı Yayınları – 2008 - Ankara) |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
YDB 1802 |
İNGİLİZCE II |
2. dönem/2. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
Z |
2 |
Dersin içeriği |
Özne, A/An Belirteçlerinin Kullanımı, Zamir, Soru Kalıpları, Zamanlar(Geçmiş Zaman, Geniş Zaman, Şimdiki Zaman, Ara Sınav, Soru Kalıpları, Isim Cümlecikleri, Sıfat Cümlecikleri, Zarf Cümlecikleri, Problem Çözümü., |
Ders Kitabı |
Craig Thaine, Cambridge Academic English Intermediate Class, 2012. |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 3 |
KİM 1006 |
ANALİTİK KİMYA |
2. dönem/2. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
3 |
0 |
Z |
3 |
Dersin içeriği |
Analitik Kimyaya Giriş, Kimyasal Analizde Hata Kavramı ve Hataların Sınıflandırılması, Verilerin İncelenmesine ve Değerlendirilmesine İstatistiğin Uygulanması, Gravimetrik Analiz Metotları, Titrimetrik Analiz Metotları, Sulu Çözelti Kimyası, Asit-Baz Kavramı, Ara sınav, Nötralleşme Titrasyonlarının Teorisi, Kompleks Asit/Baz Sistemleri için Titrasyon Eğrileri, Çöktürme Titrimetrisi, Kompleks Oluşum Titrasyonları, Elektrokimyaya Giriş |
Ders Kitabı |
DOUGLAS. A. SKOOG – DONALDM.WEST – F.JAMES HOLLER Editörü: PROF. DR. ESMA KILIÇ – PROF. DR. FİTNAT KÖSEOĞLU Baskı Tarihi: 1999 / 7.BASKI |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
TDB 1802 |
TÜRK DİLİ II |
2. dönem/2. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
Z |
2 |
Dersin içeriği |
Sözcük ve anlamı, anlamları yönünden sözcükler, Sözcüklerin gerçek, yan ve mecaz anlamları, Deyimler, ikilemeler, terimler, Dil yanlışları (sözcüğün yapısı ve anlamıyla ilgili yanlışlar, Türk dilinin cümle yapısı, cümle öğeleri, cümle çözümlemeleri, Dil yanlışları (özne, tümleç ve yüklem eksikliğinden kaynaklanan yanlışlar), Yazılı anlatım türleri: a) Olay yazıları (öykü, roman örnekleri) b) Düşünce yazıları (makale, deneme, fıkra örnekleri) c) Duygu yazıları (şiir örnekleri), Dilekçe, iş mektubu ve özgeçmiş örnekleri, Tebliğ, tutanak, rapor örnekleri, Tartışma: Gençlik sorunları, sevgi ve hoşgörünün önemi, Tartışma: Ülkemizde eğitim-öğretim ve medyanın etkileri, Tartışma; İnsan hakları, çevre sorunları, Tartışma: Çağdaşlaşma, laiklik, demokrasi, düşünce özgürlüğü |
Ders Kitabı |
Zeynep Korkmaz ve Ekibi, Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri,TDK Yayınları
Şerif Aktaş ve Osman Gündüz, Yazılı ve Sözlü Anlatım, Akçağ Yayınları, Ankara 2004,
Süer Eker, Çağdaş Türk Dili, Grafiker Yayınları, Ankara,2005 |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
KİM 1008 |
DOĞAL BİLEŞİKLER KİMYASI |
2. dönem/2. yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
Z |
3 |
Dersin içeriği |
Doğal bileşikler ve elde edilişleri, Doğal-Sentetik tanımı ve karşılaştırılmaları, Doğadan elde edilen ekstraktlar, Doğadan elde edilen ekstraktların kullanım alanları, Vitaminler ve sınıflandırılması, Suda eriyen vitaminler, Yağda eriyen vitaminmler, Bitkilerden yağ elde edilişi, Bitkilerden elde edilen yağlar ve kullanım alanları, Doğal antibiyotikler, Serbest aminoasitler |
Ders Kitabı |
R.Chang,” General Chemistry, 4th edition’’; Çeviri editörleri:T. Uyar, S. Aksoy, R. İnam; “Genel Kimya – Temel Kavramlar’’ Palme Yayıncılık, Ankara 2006. |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
KİM 1504 |
KALİTE GÜVENCE ve STANDARTLARI |
2. dönem/2. yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
S |
3 |
Dersin içeriği |
Kalite Kavramı, Standart ve Standardizasyon, Standardın üretim ve hizmet sektöründe önemi, Yönetim kalitesi ve standartları, Çevre standartları, Kalite yönetim sistemi modelleri, Kalite yönetim sistemi modelleri stratejik yönetim, Yönetime katılma, Süreç yönetim sistemi, Kaynak yönetimi sistemi, Efqm mükemmellik modeli, Üretimde kalite kontrolü |
Ders Kitabı |
Nihat Kölük, İrfan Dilsiz , Cafer S. Kartal, Kalite Güvencesi ve Standartları, Detay Yayıncılık, 2014 |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
KİM 1502 |
ÇEVRE KİRLİLİĞİ ve İNSAN SAĞLIĞI |
2. dönem/2. yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
S |
3 |
Dersin içeriği |
Çevresel kirlenme, kaynakları ve çeşitleri, Su kirliliği ve su ortamlarının kirlenmesi, su kirleticilerinin sınıflandırılması, Atıksu arıtımı ve uygulanan teknikler, Toprak kirliliği, önlenmesi ve kontrolü, Evsel katı atıklar ve kontrolü, Endüstriyel katı atıklar ve kontrolü, Tehlikeli katı atıklar ve kontrolü, Sabit hava kirliliği kaynakları ve kontrolü, Hareketli hava kirliliği kaynakları ve kontrolü, Ağır metaller ve diğer kirleticilerin atmosferik taşınımı, Gürültü kirliliği, çeşitleri ve önlenmesi yaklaşımı, Tüm kirliliklerin insan sağlığı üzerine etkileri, Çevre Kirliliği kontrolü mevzuatı ve Avrupa Birliği ile uyumu. |
Ders Kitabı |
Türkman , A. (2000) : Yaşanabilir Bir çevre için, Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
İSG 1802 |
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ |
2. dönem/2. yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
S |
3 |
Dersin içeriği |
Dersin tanıtımı; Risk Tanımı ve Risk Değerlendirmesi Hakkında Genel Bilgiler; İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından Eğitim Yöntemleri ve Önemi; İş Güvenliği Yönünden İşyerlerinde Yapılması Gerekli Kontroller; Düzenlenecek, Belge, Kayıt, Form ve Raporlar; Sabit Tesislerde İş Sağlığı ve Güvenliği Organizasyonu (İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Kurulları); İş Kazası ve Meslek Hastalıklarının Nedenlerinin Analizi; İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri; İlgili Sektörün İş Sağlığı ve Güvenliğinin Durum Analizi; Sektörel İş Sağlığı ve Güvenliği Örnekleri; Sektörel İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından İhtiyaç Analizi; Sektörel İş Sağlığı ve Güvenliği Proje ve Örnekleri; Sektörel İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları |
Ders Kitabı |
Öğretim elemanı ders notları
Kanun ve yönetmelikler |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
KİM 1506 |
İŞLETME YÖNETİMİ |
2. dönem/2. yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
S |
3 |
Dersin içeriği |
İşletme ve Işletmecilik Kavramları, İşletmelerin Sınıflandırılması, İşletmenin Çevresi, İşletmenin Amaç Ve Sorumlulukları, İşletme Kurma Nedenleri, Kuruluş Yeri Ve Seçimi, Kuruluş Yeri Etkenleri Ve Kuruluş Amaçları, Ara Sınav, Kapasite, İşletme Yönetim Fonksiyonları, Temel Işletme Fonksiyonları, Üretim Fonksiyonu, Pazarlama Fonksiyonu, Finansman Fonksiyonu, İnsan Kaynakları Fonksiyonu |
Ders Kitabı |
Emel Bahar, İşletme Yönetimi, Beta Basın-Yayım |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 4 |
KİM 2001 |
ENSTRÜMENTAL ANALİZ |
1. dönem/3. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
4 |
0 |
Z |
5 |
Dersin içeriği |
Ultraviyole Ve Görünür Bölge Spektroskopisi (UV- Vis), Floresans, Fosforosans, Lüminesans, Kemilüminesans, İnfrared Spektroskopi (IR), Kütle Spektrofotometresi, Elektoanalitik Kimya, Nükleer Magnetik Rezonans (NMR), Saflaştırma Teknikleri, Atomik Absorbsiyon, Yüksek Performanslı Gaz Kromatografisi (HPLC), Gaz Kromatografisi (GC). |
Ders Kitabı |
Enstrümental Analiz İlkeleri- Holler, Skoog, Crough 2013 |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 4 |
KİM 2003 |
BİYOKİMYA |
1. dönem/3. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
4 |
0 |
Z |
5 |
Dersin içeriği |
Biyokimyaya giriş, Karbonhidratların yapıları, sınıflandırılmaları, fonksiyonları; Karbonhidrat metabolizması I, Karbonhidrat metabolizması II; Karbonhidrat metabolizma bozuklukları, Enzimlerin yapıları, özellikleri ve sınıflandırılması; Hastalıkların teşhisinde enzimlerin önemi, Lipidlerin yapıları, sınıflandırılması, fonksiyonları; Lipoproteinler; Glikolipidler; Fosfolipidler, Lipid metabolizması; Kolestrol metabolizması; Lipid metabolizma bozuklukları, Proteinlerin yapıları, sınıflandırılması, fonksiyonları; Protein metabolizması I, Protein metabolizması II; Üre döngüsü; Protein metabolizma bozuklukları, Hemoglobin ve miyoglobin yapısı, fonksiyonu; Hem sentezi ve yıkımı; Nükleotidlerin yapısı ve metabolizması, Vitaminlerin sınıflandırılması, biyolojik önemi ve fonksiyonları, Su ve minerallerin özellikleri, fonksiyonları ve metabolizmaları, Hormonların yapıları, sınıflandırılmaları ve fonksiyonları. |
Ders Kitabı |
Prof. Dr. İrfan Küfrevioğlu/ Prof. Dr. Edip Keha, Biyokimya, Aktif Yayınevi |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 3 |
KİM 2005 |
ANORGANİK KİMYA |
1. dönem/3. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
4 |
0 |
Z |
4 |
Dersin içeriği |
Atomlar, moleküller ve iyonlar, Atom modelleri, Elektronların dağılma özellikleri ve atomik orbitaller, Molekül orbitaller, Periyodik cetvel ve özellikleri, Periyodik cetvel ve özellikleri, Geçişmetallerinin fizikokimyasal özellikleri ve kullanım alanları, Ara sınav, Lewis nokta yapısı ve rezonans, VSEPR Kuramı, Bağ enerjisi, Moleküllerde simetri, Simetri uygulamaları |
Ders Kitabı |
R.Chang,” General Chemistry, 4th edition’’; Çeviri editörleri:T. Uyar, S. Aksoy, R. İnam; “Genel Kimya – Temel Kavramlar’’ Palme Yayıncılık, Ankara 2006. |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
KİM 2501 |
TEKSTİL KİMYASI |
1. dönem/3. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
S |
3 |
Dersin içeriği |
Tekstil Elyafının Sınıflandırılması, Tekstil Elyafının Temel Özellikleri, Doğal Elyaf Türlerinin Özellikleri, İşlemleri, Bitkisel Elyaf, Pamuğun Fiziksel ve Kimyasal Yapısı ve Özellikleri, Bitkisel elyaf üzerinde yapılan Bitim işlemleri, Yünün Fiziksel ve Kimyasal Yapısı ve Özellikleri, İpeğin Fiziksel ve Kimyasal Yapısı ve Özellikleri, Hayvansal elyaf üzerinde yapılan Bitim işlemleri, Kimyasal Elyaf, Rejenere Selülozik Elyaf, Modifiye Selüloz Lifleri, Sentetik Elyaf, Polyester Elyaf ve Poliolefin Elyaf, Polivinil Elyaf ve Poliakrilonitril Elyaf, Poliüretan Elyaf ve Ampre İşlemleri. |
Ders Kitabı |
Boyar Madde ve Tekstil Kimyası ve Teknolojisi, Selçuk Üniversitesi yayınları,Konya |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
KİM 2503 |
GİRİŞİMCİLİK |
1. dönem/3. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
S |
3 |
Dersin içeriği |
Girişimcilik kavram ve yaklaşımları, Girişimcilik süreci, Fikir üretme, fizibilite analizi, iş planı ve strateji, Organizasyon tasarımı, yeni iş takımını kurma, finansman, fikri hakların korunması, Yeni iş planlarının uygulamaya konması, Organizasyonlarda inovasyon ve değişim, Yeni pazarlar yaratma, Operasyonel zorluklar ve fırsatlar, Aile işletmelerinin gelişimi ve yönetimi, Aile işletmelerinde yaşam döngüsü, Yönetim devri planı ve profesyonel yönetime geçiş, Girişimcilikte başarı ve başarısızlık örnekleri. |
Ders Kitabı |
Emine Başar, Hasan Altın, Vural Doğan, Meslek Yüksekokulları için Girişimcilik, Nobel Akademik Yayınları |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
KİM 2505 |
BOYAR MADDE KİMYASI |
1. dönem/3. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
S |
3 |
Dersin içeriği |
Boyanın Yapısı, Boya teorileri, Boyar maddelerin sınıflandırılması, Nitro ve nitrozo boyalar, Azo boyalar, özellikleri ve elde edilişleri, Mono, dis ve poli azoboyaların uygulama alanları, Metal terkipli azo boyalar, Azopimentler ve azolaklar, Arilmetan boyalar, Ksanten ve akridin boyalar, Diarilmetan boyaları, Antrakinon sırası boyalar, Küpe polisiklik boyar maddeler, Reaktif boyar maddeler |
Ders Kitabı |
Boyarmadde Kimyası, Doç. Dr. İnci Başer, Y. Doç. Dr. Yusuf İnanıcı, Marmara Ü. Yayın No:482 Öğretim Üyesi ders notları |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
KİM 2507 |
İLAÇ KİMYASI |
1. dönem/3. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
S |
3 |
Dersin içeriği |
İlacın tanımı, tarihsel gelişimi ve günümüzde ilaç sektörün konumu, Doğal ilaç kaynakları, İlaç etken madde üretiminde araştırma-geliştirme çalışmaları, Doğal yollarla antibiyotik üretimi, 6-APA üretimi ve Türevi ilaçların kimyasl yollarla elde edilişleri, Ampisilin, Amoksisilin ve tetrasiklinlerin üretimi, Rifampisin, sefaleksin ve gentamisin sülfat üretimi, Aspirin ve Parasetamolün sanayideki sentez yöntemleri, Trankillizanlar: klordiazepoksid ve medazepam, Aneljezikler; Klorbütanol, okzalamin sitrat, Antiinflamatörler: Diklofenak sodium ve ibuprofenin sentezi, Antiasitlerin sentez yolları, Oksetazain ve mafenoksalon’in kimyasal sentezi |
Ders Kitabı |
Ergenç, N., Salman, A., Salman, S. (1992) Türkiye'de üretilen ilaç etken maddeleri. İstanbul Üniversitesi |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati:2 |
KİM 2509 |
YÜZEY KİMYASI |
1. dönem/3. yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
S |
3 |
Dersin içeriği |
Yüzey kimyasının önemi, Yüzey geriliminin tanımı ölçüm ve hesaplama yöntemleri, Viskozite tanımı ölçüm ve hesaplama yöntemleri, Sıvı-gaz, sıvı-sıvı ve katı-sıvı ara yüzeyleri, Adsorpsiyon, Adsorpsiyon bağıntıları ve izotermleri, Adsorpsiyon uygulama alanları, iyon değiştirciler, Sollerin elektriksel özellikleri, Jeller, Miseller, Emülsiyonlar, Köpükler, yüzey aktif maddeler ve deterjan etkisi, Aerosoller ve katı soller, yüzey özellikleri, genel değerlendirme |
Ders Kitabı |
Prof Dr. Tevfik Atalay, Kolloid kimyası, Selçuk Üniversitesi. KONYA |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
KİM 2502 |
MESLEK ETİĞİ |
2. dönem/4. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
S |
3 |
Dersin içeriği |
Etik ve ahlak kavramlarını incelemek, Etik sistemlerini incelemek, Mesleki değer kavramlarını incelemek, Etik ve mesleki değer arasındaki ilişki, Ahlakın oluşumunda rol oynayan faktörleri incelemek, Uluslararasi boyuttaki yasal düzenlemeler, Meslek etiğini incelemek, Mesleki yozlaşma ve meslek hayatında etik dışı davranışların sonuçlarını incelemek, Sosyal sorumluluk kavramını incelemek, Sosyal sorumluluk kavramının meslek etiği kavramı üzerindeki etkileri |
Ders Kitabı |
Menşure Kolçak, Meslek Etiği, Murathan Yayınevi |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
KİM 2002 |
POLİMER KİMYASI |
2. dönem/4. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
Z |
3 |
Dersin içeriği |
Polimer kimyasına giriş, Polimer Kimyası, Temel kavramlar: monomer, polimer, Polimer türleri, Polimerleşme tepkimeleri; basamaklı, Radikalik (katılma), İyonik ve koordinasyon polimerleşme tepkimeleri ve uygulamaları, İyonik ve koordinasyon polimerleşme tepkimeleri ve uygulamaları, Polimerlerin fizikokimyasal özellikleri, Polimerlerin ortalama molekül ağırlıkları, Plastik teknolojisine giriş, Kalıplama ve şekillendirme yöntemleri |
Ders Kitabı |
Mehmet Saçak, “Polimer Kimyası’’, Gazi Kitabevi. |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 3 |
KİM 2004 |
ENDÜSTRİYEL ORGANİK KİMYA |
2. dönem/4. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
3 |
0 |
Z |
3 |
Dersin içeriği |
Endüstriyel organik kimyaya giriş, Endüstriyel önemi bulunan organik maddeler, Endüstride yaygın olarak kullanılan organik maddelerle ilgili genel tehlikeler ve alınacak önlemler, Antioksidanlar ve endüstriyel katkı maddeleri, Karbonhidrat kimyası: Selüloz, nişasta, şeker üretimi, Polimer teknolojisinde kullanılan monomerler, Biyolojik aktif doğal ve doğal olmayan bileşikler, Yağlar ve teknolojisi, gliserin, sabun, Sülfon ve sülfat bileşikleri, Enerji kaynakları- kömür ve petrol fraksiyonları, Azot endüstrisi-amonyak ve üre |
Ders Kitabı |
K. Weissermel, "Industrial Organic Chemistry: Important Raw Materials and Intermediates", Verlag Chemie, New York, 1978 |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 4 |
KİM 2006 |
AYIRMA TEKNİKLERİ |
2. dönem/4. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
2 |
Z |
4 |
Dersin içeriği |
Ayırma metodlarına giriş, Ayırma metotları, Çöktürme metotları ve çöktürerek ayırma, Damıtma ile ayırma ve teorisi, Süblimleştirme, Ekstraksiyon, ekstraksiyon dengesi, dağılma oranı, Craig dağılımı ve fazlardaki fraksiyonların hesabı, Kromatografik metotlar ve ayırma, Gaz kromatografi teorisi ve cihaz, Kapasite faktörü; kromatografide band genişlemesi ve ayırma derecesi, Gaz kromatografide kullanılan kolonlar ve dedektörler, Sıvı-sıvı ve sıvı- katı kromatografisi, İyon kromatografisi ve iyon değişimi, Günümüzde, kromatografik teknikler ve uygulamasındaki gelişmeler |
Ders Kitabı |
Skoog, D. A., Holler, F. J., Nieman, T. A. (1998). Principles of Instrumental Analysis, Fifth edition. Saunders College Publishing |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati:3 |
KİM 2008 |
MESLEKİ PROJE HAZIRLAMA |
2. dönem/4. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
3 |
0 |
Z |
4 |
Dersin içeriği |
Araştırma teknikleri ve kaynak tarama yöntemlerinin öğrenciye anlatılması: anahtar kelimeye karar verme, ilgili elektronik veri kaynakları, kitaplar, dergiler, bültenler, kurum ve kişiler, Raporlama, sunum teknikleri, anket yönteminin anlatılması, Alanla ilgili birkaç konu seçilmesi, bu konularla ilgili yazılı dökuman araştırması yapılması, Araştırma konusuna karar verilmesi kararlaştırılan konu üzerine ilgili kaynakların araştırılması, Veri tabanları (e-data), kütüphaneler ve ilgili uzman kişi, kurum veya birimlerle görüşülerek gereken kaynaklara ulaşılması, Seçilen konuyla ilgili kaynakların değerlendirilmesi, Taslak metnin oluşturulması ve son haline karar verilmesi, |
Ders Kitabı |
Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki Gelişim, Proje Hazırlama, Ankara 2014 |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
KİM 2504 |
GIDA KATKI MADDELERİ |
2. dönem/4. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
S |
3 |
Dersin içeriği |
Katkı maddelerinin tanımı ve kullanım amaçları, Katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler, Katkı maddelerinin sınıflandırılması, Katkı maddelerinin besinin duyusal özellikleri ve sağlık açısından değerlendirilmesi, Antioksidanlar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Asitliği düzenleyiciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Emülgatörler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Stabilizatörler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Gamlar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Koruyucular: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Renklendiriciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Lezzet maddeleri ve tatlandırıcılar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları, Topaklanma önleyiciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları |
Ders Kitabı |
Saldamlı, İ. (1985). Gıda katkı Maddeleri ve İngrediyenler. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü. Ankara |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
KİM 2508 |
BİYOTEKNOLOJİ |
2. dönem/4. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
S |
3 |
Dersin içeriği |
Biyoteknoloji nedir? Biyoteknoloji kapsamı, Biyoteknolojinin tanımları; uygulama alanları; Biyoteknolojide biyolojik sistemler, Biyolojik sistemlerin bazı özellikleri ve biyoteknolojide uygulamaları; fermentasyon biyoteknoloji, Fermentasyon biyoteknolojisi, Enzim Biyoteknolojisi, Çevre Biyoteknolojisi, Genetik ve Biyoteknoloji; protoplast füzyonu; gen klonlama, Genetik mühendislik uygulamaları; transgenik çalışmalar; yürütülen çeşitli çalışmalar ve uygulamalar. |
Ders Kitabı |
Ders Notları / Brock Biology of Microorganisms 2010 |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
KİM 2506 |
İŞ HUKUKU |
2. dönem/4. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
S |
3 |
Dersin içeriği |
Genel olarak iş hukukunun konusu, niteliği, İş hukukunun hukuk sistemi içindeki yeri, İş hukukunun tarihsel gelişimi, İş hukukundaki düzenlemelerin özellikleri ve bu hukuki kaynaklar arasındaki ilişkiler, İş hukukunda başvurulan temel ilke ve düşünceler, Uluslararası iş hukuku ve uluslararası iş hukuku örgütleri, İş hukuku ile ilgili devlet organları, İş hukukunun işçi-işveren- işveren vekili-alt işveren- işyeri-işletme gibi temel kavramları, 4857 sayılı İş kanunu ve diğer iş kanunlarının kapsamı. |
Ders Kitabı |
İş hukuku dersleri, Prof. Dr. Nuri Çelik, Prof. Dr. Nurşen Canikoğlu, Prof. Dr. Talat Canbolat |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dönem/Yarıyıl |
Dersin Haftalık Saati: 2 |
KİM 2510 |
BESİN KİMYASI |
2. dönem/4. Yarıyıl |
Teorik |
Uygulama
Kredi |
Z/S |
AKTS |
2 |
0 |
S |
3 |
Dersin içeriği |
Beslenme, besin gibi temel kavramlar, Su ve önemi, Besinlerin protein içeriği, Gıda teknolojisi açısından önemli kimyasal ve enzimatik reaksiyonlar, Hayvansal ve bitkisel proteinler, Besinlerin karbohidrat içerikleri, Besin açısından önemli polisakkaridler, Besinlerin lipid içerikleri, Besinlerin vitamin içerikleri, Besinlerin mineral içerikleri, Enzimler, besinan alizlerinde enzimlerin kullanımı, Besinlerin kalori değerleri ve hesaplanması, Gıda kontaminasyonu, Gıda katkı maddeleri |
Ders Kitabı |
Besin Kimyası (Prof.Dr. Halit Keskin), Besin Kimyası (Prof. Dr. Azmi Telefoncu)
|