MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
MUĞLA MESLEK YÜKSEKOKULU
KİMYA VE KİMYASAL İŞLEME TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
KOZMETİK TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
ALINAN ÜNVAN
Kozmetik teknolojisi programı öğrencileri, derslerini başarıyla tamamladıktan ve diğer koşulları yerine getirdikten sonra ön lisans diploması almaya hak kazanırlar.
ÖZEL KABUL ŞARTLARI
Yükseköğretime Öğrenci kabulü için ülke çapında yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girmiş olması veya sınavsız geçiş sınavına başvuru yapmak zorundadır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yılda bir kez Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılmaktadır. Öğrenci Yükseköğretim Kurumları Sınavından alınan puan ve lise not ortalamalarına göre Yüksek Öğretim kurumlarındaki bölümlere yerleştirilir.
YETERLİLİK ŞARTLARI
Ön lisans Derecesi almak için azami öğrenim süresinde sınırlama yoktur.
ÖNCEKİ ÖĞRENİMLERİN TANINMASI
Yüksek Öğretim kurumlarına kayıt yaptırmış öğrencilerin farklı üniversiteler de önceden tamamlamış oldukları öğrenimlerinin tanınmasını talep etme hakkına sahiptir. Yeni kayıt yaptıran öğrencilerin öğrenimlerinin tanınması için, kayıt yılının ilk haftası içinde ilgili birimine kendi transkript ve ders içeriklerini sunmalıdırlar.
TARİHÇE
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Muğla Meslek Yüksekokulu Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü altında açılan Kozmetik Teknolojisi Programı, 2016-2017 Eğitim –Öğretim yılında ilk öğrencilerini almış ve 2017-2018 Eğitim –Öğretim yılında ilk mezunlarını vermiştir. Bu bölümde, eğitim- öğretim faaliyetlerini gerek öğrenci sayısı gerekse yürütülen programlar itibariyle ülkemizin en büyük yüksekokullarından biri olan ve Muğla/Menteşe’de yer alan Muğla Meslek Yüksekokulu binasında sürdürmektedir. Programın kontejanı 30 öğrencidir.
PROGRAM PROFİLİ
Kozmetik teknolojisi programında ders programı, kozmetik alanında bilinmesi gereken temel kavramları vermenin yanı sıra örgün eğitim ve öğretim avantajlarını kullanarak bilimsel bir ortamda eğitilip meslek becerilerinin kazanılması sağlanmaktadır. Dersler alanında uzman öğretim üyesi ve öğretim görevlileri tarafından ayrıntılı bir şekilde işlenmekte ve uygulamalar yapılmaktadır. Ayrıca dersler kapsamında teknik geziler yapılarak güncel uygulamalar yerinde öğrencilere gösterilmektedir. Bunun yanı sıra teknolojinin sunduğu imkânlardan (bilgisayar, slayt, video) yararlanılarak çağdaş anlamda bir öğrenme ortamı sağlanmaktadır.
PROGRAM ÇIKTILARI
Dünyada en büyük birkaç endüstriden biri olan ve çok ciddi bir pazar payına sahip olan kozmetik sektöründeki en önemli ihtiyaçlar arasında yer alan nitelikli teknik eleman ihtiyacını karşılayarak, sektörün ilerleyen yıllarda bu işin eğitimini almış kişilerce daha ileriye taşınmasına katkıda bulunmak programın amaçlarındandır. Kozmetik Teknolojisi Programında, yürütülen eğitim ve öğretim programı çerçevesinde öğrencilere kozmetik alanında bilinmesi gereken temel kavramları öğretmenin yanı sıra örgün eğitim ve öğretimin avantajlarını da kullanarak bölüm öğrencilerine bilimsel bir ortamda meslek becerilerinin kazandırılması sağlanmaktadır. Eğitim-öğretim süresi boyunca yapılacak teorik ve uygulamalı dersler, staj programları ve bilimsel etkinlikler ile donanımlı, alanında bilgi ve deneyim sahibi olan mezunlar vermek programın asıl amacını oluşturmaktadır.
SINAVLAR, ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Öğrencinin başarı notunun hesaplanmasında dersin niteliğine göre sınavlar yazılı, sözlü, ödev, proje ya da laboratuar çalışması olarak değerlendirilmektedir. Sınavları değerlendirmede; ders başına bir ara sınav ve/veya ara sınav yerine geçen diğer çalışmaların başarı notuna katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavından alınan (final sınavı) notunun başarı notuna katkısı % 60’dır.
Öğrencilere kendi gelişimleri için, eğitim almakta oldukları alanla ilgili araştırmaya yönelik projeler öğretim elemanları danışmanlığında yürütülmektedir.
Mazeret sınavı, mazeretlerle ilgili belgelerini, bir dilekçeyle birlikte sınavların bitimini takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar birimine ulaştırmaları gerekir.
MEZUNİYET KOŞULLARI
Programımız 2 yıllık ön lisans eğitimi vermektedir. Kozmetik alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu (90 AKTS) ve seçmeli derslerin (30 AKTS) tümünü başarıyla tamamlamaları ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2,0 olması gerekir.
MEZUNLARIN İSTİHDAM PROFİLLERİ
Kozmetik teknolojisi programından mezun olan öğrenciler; oldukça geniş çalışma alanlarına sahiptir. Kozmetik, ilaç ve gıda sektörleri öncelikli çalışabildikleri alanlardır. İsterlerse ve yüksek bütçeli sermayeleri varsa, kendi iş yerlerini de açabilirler.
Hem kamu kuruluşlarında hem de özel sektörlere bağlı tüm kuruluş ve şirketlere çalışma olanağına sahip olan Kozmetik Teknolojisi mezunlarının iş imkanları şunlardır:
- Parfümeri,
- Kozmetik Sanayi,
- Kozmetik ürünlerinin satışını gerçekleştiren mağazalar,
- İlaç sektörü,
- Araştırma ve Geliştirme laboratuvarları,
- Gıda sektörü.
İLERİ ÇALIŞMALARA ERİŞİM
Öğrencilerimiz Kozmetik Programından mezun olduktan sonra ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları halinde fakültelerin; Kimya Mühendisliği ve Kimya Bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayabilirler. Ayrıca, Açıköğretim lisans eğitim programları olan İktisat ve İşletme bölümüne de geçiş yapabilirler. Kamu kurumlarına alımı, KPSS puan ile olmaktadır. Son beş yılda, bu bölüme bir kontenjan ayrılmamıştır.
Kozmetik Teknolojisi Programı ders içerikleri için
tıklayınız...